Wel of geen piercing en meer:

Voordat je een piercing neemt is het handig om te weten of je er überhaupt een mag laten zetten. Je leeftijd en gezondheid zijn hiervoor twee criteria.

Leeftijd

Als je jong bent kun je niet zomaar een piercingshop binnenlopen en een piercing laten zetten. Volgens de officiële regelgeving mogen er geen piercings gezet worden bij kinderen jonger dan 16 jaar. Tussen de 16 en 18 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd, en moeten deze aanwezig zijn bij het zetten van de piercing. Genitale piercings en tepel piercings  mogen pas vanaf 18 jaar geplaatst worden. 

Gezondheid

Helaas is het niet voor iedereen aan te raden een piercing te laten zetten, vooral als je vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebt. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, met name antistolling, kan het genezingsproces verhinderen. Als je twijfelt is het aan te raden om van tevoren jouw situatie te overleggen met jouw arts voordat je een shop binnenstapt. Om een idee te geven raadt de GGD een piercing af bij een van de volgende gezondheidssituaties:

  • Zwangerschap
  • Diabetes
  • Hemofilie;
  • Een chronische huidziekte
  • Een immuunstoornis
  • Hart- en vaatafwijkingen
  • Een metaalallergie (als de piercing deze metaalsoort bevat)

Of op plekken:

  • Die bestraald zijn
  • Waar je plastische chirurgie hebt gehad
  • Waar de huid geïrriteerd is.

Welke piercing wil ik?

Wanneer is gebleken dat je een piercing mag laten zetten moet je gaan nadenken over wat voor piercing je wilt hebben. Waarschijnlijk heb je al een idee van wat je wilt, maar misschien twijfel je nog. Wil je een piercing in je oor, je navel of ergens anders? Wil je een ringetje of staafje? Als je goed beslagen ten ijs wilt komen is het handig om te weten wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. Lees bijvoorbeeld eens onze artikelen over de verschillende Piercing. Hier gaan we dieper in op de verschillende soorten piercings en leer je wat er wel en niet mogelijk is en waar je per piercing op moet letten.


Hoe wordt er gepiercet?

Er bestaan twee technieken om gaatjes te maken. In de oorlellen kunnen gaatjes met een speciaal pistool geschoten worden. Dit is echter niet in alle gevallen de meest hygiënische en veilige methode. Bij piercings die door kraakbeen heen gaan, is het veiliger om deze met de hand te piercen. Hierbij prikt de piercer met de hand een naald door de plek heen waar de piercing moet komen. Hieronder zie je een overzicht van wat er precies gebeurt.

  1. De plek die gepiercet moet worden moet vrij zijn van kleding of haar. Bij oorpiercings is het bijvoorbeeld verstandig om lang haar in een staart te doen.
  2. De plek waar de piercing moet komen wordt gedesinfecteerd. Je mag het dan niet meer aanraken.
  3. Met speciale inkt wordt de plek waar de piercing gaat komen afgetekend. Op dat moment kun je kijken of je tevreden bent met de plaatsing en deze eventueel nog laten aanpassen.
  4. De piercer gebruikt een klem om de plek waar de piercing moet komen vast te houden. Dit is ook de laatste controle om te kijken of de piercing goed komt te zitten.
  5. Vervolgens wordt er een naald met de hand door de huid / het kraakbeen heen geprikt.
  6. De klem wordt weggehaald, en de piercer gebruikt de naald om de piercing door het gaatje heen te halen.
  7. De piercing wordt vastgemaakt en schoongemaakt.

Hygiëne

Wij houden ons aan de richtlijnen voor de hygiëne van de GGD. Wij werken alleen met de beste kwaliteit materialen en uitsluitend in een steriele werkomgeving. Wij gebruiken (disposable) materialen die na eenmalig gebruik worden weggegooid. Al onze producten en materialen komen van Tattoosafe; deze zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan alle Europese keurmerken. Ook hier zit alles steriel voorverpakt om risico’s te verminderen.


Wellicht de meest bekende piercing zijn de gaatjes in de oorlellen. Andere piercings werken volgens hetzelfde principe. Met behulp van een piercingnaald wordt er door de huid heen geprikt, waardoor er een gaatje ontstaat. Door dit gaatje wordt een sieraad gestoken. Er zijn verschillende soorten sieraden mogelijk, al is het afhankelijk van de specifieke piercing welke het beste gebruikt kan worden. Verschillende soorten piercings zijn:

  • Barbell: Dit is een staafje met aan twee kanten een bolletje. Er bestaan ook andere vormen dan bolletjes, zoals een spike.
  • Curved barbell / bananabell: Een type barbell waarbij het staafje iets gebogen is. Deze wordt vaak gebruikt bij het zetten van een surface piercing.
  • Circular barbell: Een barbell die dusdanig sterk gebogen is, dat het bijna op een ringetje lijkt.
  • Captive Bead Ring (CBR): Dit is een ringetje dat wordt gesloten door een bolletje. Het voordeel ten opzichte van andere ringetjes is dat deze geen scherpe randjes heeft.
  • Labretknopje: Deze is oorspronkelijk bedoeld voor mond piercings. Het is een barbell waarbij de achterkant plat is.

Na de genezing kun je het sieraad op elk moment vervangen met een andere. Mocht je de piercing op den duur niet meer leuk vinden, kun je hem ook helemaal verwijderen.


Operaties:

Piercings en operaties?

Soms worden we geconfronteerd met minder aangename zaken zoals een operatie.

In vele gevallen ga je ook metalen voorwerpen moeten verwijderen tijdens uw operatie dwz piercings, ringen en andere. Het kan al gaan om een klein consult bij de tandarts of misschien toch voor een chirurgische ingreep in een ziekenhuis. In sommige gevallen kunnen de metalen piercings vervangen worden voor een tijdelijke retainer en een ander geval zal de piercing er toch echt uit moeten. 

Retainers

Retainers zijn een goede uitkomst, alleen zijn vele artsen en specialisten hiervan niet geheel goed van op de hoogte wees er ook tijdig bij en informeer uw arts hierover, dit zijn kunststof piercings die het mogelijk maken in sommige gevallen om een vervangende piercing te plaatsen. Bioplast is een comfortabel materiaal wat ook nog eens flexibel is. 


Titanium piercings:

Waarom gebruiken we ze?

Als je dan allergisch bent voor nikkel kan dat dus een groot probleem zijn. De allergische reactie bij nikkel bestaat vrijwel altijd uit eczeem en/of andere soortgelijke irritaties.

Waar moet je op letten als je een piercing koopt?

Welke materialen zijn nou echt nikkelvrij? Zoals gezegd zijn de meeste piercings gemaakt van 316L chirurgisch staal. 

Chirurgisch staal bestaat uit de materialen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof

 

Hieronder de materiaal soorten die volledig nikkelvrij zijn:

  • Massief titanium piercings
  • Massief gouden piercings
  • Acryl of Bioflex piercings
  • Organische materialen zoals hout, hoorn of bot.
  • Silliconen